HTML

Bordányi Borostyán Dalkör honlapja

A Faluházban működő dalkör fellépéseiről, kapcsolatairól, próbákról és a készülődések folyamatáról, a dalkör jelentősebb eseményeiről.

Friss topikok

Linkblog

A NÉPDALKÖR MEGALAKULÁSA BORDÁNYBAN!

2009.12.12. 09:48 borostyandalkor

A Bordányi Napló 2002-es augusztusi számában írtam egy felhívást „Ha dalolni támad kedvünk” címmel, melyben a népdalokat, a dalolást  kedvelő embereket szólítottam meg ezzel  a  céllal. .Mert,..”Itt él az eredeti, mindenki számára hozzáférhetően a nép éneke. A népé, mely nem okmányokkal, de nyelvével, dalaival bizonyítja, hogy itt ő éli legtisztábban a nemzeti folytonosság életét ezer éve…(Kodály Zoltán)

Ez a kezdeményezés kedvező fogadtatásra lelt, így 2002 szept. 4.-én megalakultunk, és az Ált. Iskolában működtünk, a citerás gyerekek mellett, Peténé Füzesi Márta vezetésével. Először helyi rendezvényeken léptünk fel: nemzeti ünnepeken, karácsonyi ünnepségen, falunapon, kultúra napján hiszen…”.nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk csak igazán:

ÖRVENDJEN AZ EGÉSZ VILÁG! (Kodály Zoltán)

Az első falun kívüli szereplésünk 2003. augusztus 20.-án Ópusztaszeren volt, a Kárpát-medencei magyarok Seprődi János kórusszövetségének I. fesztiválján, és vendégül láttuk a Marosvásárhelyi Musica Humana nevű kórust, akik énekükkel élményt nyújtottak valamennyiünknek.

2004.-ben a KÓTA minősítőjén a népdalkör alapkövetelményeinek megfelelve Bronz Fokozatot értünk el.

2005 nyarán a népdalkör kis csoportjával képviseltük községünket a romániai Dettán, a testvértelepülések  találkozóján, melyen szép sikerrel szerepeltünk az ott élő magyaroknak megható pillanatokat idézve.

2005 október végén került sor az I .Bordányi  Népzenei Találkozóra ,ahol Üllés, Zsombó, Mórahalom  kórusait és Szeged két népdalkörét fogadtuk. „Legyen mindennapos táplálékunk a magyar dallam!(Bárdos Lajos)

2006 májusában  felléptünk  Palicson, a Seprődi Kórusszövetség II. találkozóján és Szegeden a  nyugdíjasok összejövetelén.

A 2006.-os Falunapi fellépésünk után a nagy létszám- kb.4o tag a citerázó gyerekekkel együtt- lehetővé tette  két csoport megalakulását. Így a továbbiakban a mi csoportunk a Faluházat választotta működése helyszínéül.

Célunk az egyszerűtől eljutni a veretes, igényes  énekléshez , először ismerjük meg közvetlen környezetünk népdalait, majd fokozatosan jussunk el az egész magyarság különféle változataihoz. „Az ősi parasztzene dallamai klasszikusan világosak, egyszerűek, tárgyilagosak… mindegyike tökéletes alkotás… a legmagasabb művészi tökéletesség megtestesítői… végtelen egyszerű eszközökkel és páratlanul kicsiszolt formában.”(Bartók Béla)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borostyandalkor.blog.hu/api/trackback/id/tr151582518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása